torstai 27. huhtikuuta 2017

Kotkansilmä, trilogian osa 1 – Eeva Vuorenpää

Nimi: Kotkansilmä, trilogian osa 1
Tekijä Eeva Vuorenpää
Julkaistu 2007
Sivuja: 480
Luokka: 84.2
Luettu: 10/2016
Mistä: Lainattu kirjastosta

Eletään 1950-lukua. Jokisen Unto saa puusepän paikan Kotkansilmän kartanosta. Vaimo Helka ihastuu paikkaan kovasti. Pariskunnan teräväpäinen tytär Riitta pääsee oppikouluun, ja se ei olekaan mikä pieni asia.

Kartanon asukkaat Munsterin perhe elää omanlaistaan elämään. Tuomarinna Margot Muster on kaunis ja työläisväelleen etäinen. Rouvan luonne on ailahtelevainen ja menneisyyttä varjostaa salaisuus. Isäntä Robert hoitaa asioita isännän otteella. Nuori-isäntä Karl-Johan eli Kaju on sen sijaan kaikkien rakastama. Häneltä riittää kauniita sanoja ihan jokaiselle, muutenkin reilu, reipas ja työtäpelkäämätön nuori mies. Perheen tytär Theadore eli Thea on vaatimaton ja ujon sorttinen. Thea eli täytä äitinsä vaatimuksia miltään osin, vaan on kauniille Margotille suuri pettymys.

Tarina kulkee kartanon arjessa. Tapahtumien keskiössä ovat Jokisen Helka tyttärensä Riitan kanssa ja toisaalta tuomarinna Margot Muster.

Mukaan mahtuu iloa ja onnea sekä surua, pettymystä ja pelkoa. Elämän monikerroksisuus näyttäytyy kokonaisuudessaan.

Ajatuksia: Minusta tällaiset tarinat ovat lumoavia, ihan kuin pääsisin tekemään aikahypyn ja kurkkimaan kartanolaisten elämään niin kartanonrouvan kuin työläisnaisen arkeen. Tämän parissa minä rentouduin ja jätin kaikki ikävät ajatukset pois. Ei tarvitse jännittää tai pettyä – olla vaan ja nauttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!